News and events Tilburg University

Kleine Encyclopedie van Tilburg University verschenen

Gepubliceerd: 01 maart 2019 Laatst bijgewerkt: 01 maart 2019

Collegevoorzitter Koen Becking heeft aan het slot van de lustrumfestiviteiten, tijdens het grote eindfeest voor het personeel, de Kleine Encyclopedie van Tilburg University gepresenteerd. Alle (gepensioneerde) medewerkers krijgen een exemplaar van het ruim 312 pagina’s tellende boekwerk. Medewerkers van de universiteit ontvangen het boekwerk nog voor de kerst in hun postvak.

De beknopte encyclopedie bevat in alfabetische volgorde ruim 250 lemma’s: van alumni, bul, college, bezettingen, eerste vrouwelijk wetenschappers, glazen gang, impact, kunstcollectie, rankings, Simongebouw, Vrienden van Cobbenhagen tot toga. De Nederlandstalige encyclopedie is voorzien van een Engelstalige brief history. In de loop van 2018 worden de teksten ondergebracht in een tweetalige wiki, waarna een ieder die zich met de universiteit verbonden voelt lemma’s kan aanvullen en toevoegen (in het Nederlands en Engels).

Hoofdredacteur Pieter Siebers kreeg de steun van zo'n 30 auteurs, die variërend van 1 tot 30 lemma’s voor hun rekening namen en/of van commentaar voorzagen. Daarnaast hebben zo'n 70 medewerkers teksten gecheckt, data aangeleverd en/of van commentaar voorzien. Siebers zelf verzorgde meer dan 100 lemma’s. Hans Dieteren schreef onder meer de bijdragen over 31 rectores magnifici. In het midden van het boekwerk, met zo’n 270 afbeeldingen, is een historische tijdlijn opgenomen.

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Tilburg University en het Stadsmuseum Tilburg. De adviesraad Academisch Erfgoed stond borg voor een inhoudelijke toets en de Schools leverden een coördinator om tot een goede facultaire selectie van lemma’s te komen. De encyclopedie zal in beperkte oplage ook in de boekhandel te verkrijgen zijn (€ 12,95).